Waar op te letten bij een speenkoord?

speenkoord_aandachtspunten

De veiligheidswaarschuwing die voor al onze producten van toepassing is:

LET OP:

! Bij kinderen onder de 3 jaar: enkel gebruik onder ouderlijk toezicht

! Verleng / vermaak het speenkoord niet

! Gebruik het speenkoord niet in bed of wieg.

! Inspecteer het speenkoord regelmatig op slijtage/breuk en vervang het tijdig

 

Wat is er belangrijk bij de aankoop van een speenkoord? Is een fopspeenkoord gevaarlijk? Dat zijn natuurlijk dingen die je je afvraagt en die je wilt weten voordat je er uberhaupt eentje aanschaft. Een fopspeenkoord is natuurlijk superhandig. Je raakt de fopspeen of tut van de kleine niet meer kwijt (beter nog: de kleine raakt hem niet meer kwijt ;-)) en het op de grond vallen van de fopspeen behoort ook tot het verleden. Want wees eerlijk: als er een fopspeen op straat valt zal je toch niet snel overwegen deze weer terug te geven! Maar je wilt wel zeker weten dat je de juiste keuze maakt.

Nu is er een enorm aanbod aan speenkoorden maar is het nog wel even opletten geblazen om te zorgen dat jij de juiste keuze maakt. Het aanbod is zo enorm dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Om die reden geven we graag aan aantal handvatten mee om te zorgen dat jij de juiste keuze maakt. Als het om kleine en kwetsbare kinderen gaat is het beste namelijk nog niet goed genoeg!

Lengte:

Als eerste is de lengte erg belangrijk, deze mag, volgens de NEN-EN 12586+A1 norm, nooit de 22 centimeter “koord” overstijgen. Langere koorden kunnen om de nek van de kleine terecht komen en leveren een risico tot verwurging op. Verzeker je dus van het feit dat het speenkoord wat jij op het oog hebt nooit langer is dan 22 centimeter.

Materiaal:

Om te beginnen wil je natuurlijk materiaal wat vrij is van allerhande chemicalien zoals BPA. Dat is lastig omdat je natuurlijk niet kan zien wat er precies aan onzichtbare stofjes in het speenkoord van jouw keuze zit. Let daarom bij de aankoop vooral op het verkoopkanaal. Koop jij je speenkoord van een anonieme partij op Marktplaats of Ebay? Of koop je dit liever bij een gerenommeerd bedrijf.

Verder is de aard van het materiaal erg belangrijk. Dit is erg persoonlijk, het ene kind zal helemaal weg zijn van een zacht badstof speenkoord terwijl het andere kind misschien meer prijs stelt op een wat steviger materiaaal als polyester. Het devies is hier: testen, je komt er vanzelf achter wat jouw kleine het fijnste materiaal vindt 😉

Kwaliteit en losse onderdelen:

Van enorm belang is de kwaliteit van een speenkoord. Natuurlijk is het niet leuk als een speenkoord na een paar maanden al weggegooid moet worden omdat dit uit elkaar valt. Let dus altijd op kwaliteit van de stof zelf, maar ook op het stikwerk en de wijze van bevestiging van de clip en eventuele drukknopen.

Veel ernstiger echter, is het uit elkaar vallen van een speenkoord wat bestaat uit losse onderdelen. Ook speenkoorden die bestaan uit bijvoorbeeld houten kralen lijken erg leuk en zijn dat ook. Tegelijk kan dit type speenkoorden al snel risicos opleveren. Houten kralen bijvoorbeeld kunnen vrij makkelijk splijten waardoor er kleine onderdelen met kans op verstikkingsgevaar loskomen. Ook de speenkoorden waarbij losse onderdelen zitten verlijmd kun je beter links laten liggen.

Toegegeven, het ziet er allemaal enorm leuk uit, tegelijk is dit wel het type speenkoord wat nog weleens uit de handel wordt gehaald wegens, onder andere, bovengenoemde risicos.

Dit is overigens ook exact de reden waarom je bij ons geen speenkoorden aan zult treffen met “schattige opgezette figuurtjes” of “trendy houten kralen”. Wij bieden uitsluitend solide en over het algemeen uit 1 stuk bestaande speenkoorden aan. Liever iets minder schattig maar wel veilig 😉

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
De waardering van fopspeenkoord.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 798 reviews.